sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Kiinalainen vappu

Eri kehoituksesta mainittakoon muutama sananen paikallisesta tavasta viettää kansainvälistä työläisten juhlaa, joka täällä tunnetaan nimellä ”kansainvälinen työläisten juhla”. Yleensä on tapana tulla vappuaattona kotiin iltakuuden aikaan ja olla väsynyt, mutta tästäkin on poikkeuksia. Illasta vietetään kuitenkin enin osa miettien josko jaksaisi laittaa kiinalaista ruokaa vaiko eikö jaksaisi ja lähtisi ulos syömään. Tavallisesti päädytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon, jota kuitenkin tavataan vuodesta toiseen muunnella. Ulkona syöminen näet kattaa niin kiinalaisessa tai muussa itämaisessa paikassa illastamisen kuin kiinalaisen ruoan hankkimisessa kotiin erikoistarjousten muodossa ilmaisen kotiinkuljetuksen avustuksella tai kiinalaisen ravintolan hae-se-itse -ominaisuuksia hyödyntämällä.

Aattoiltaan kuuluu itämaisen ruoan lisäksi myös itämainen elokuva, jonka katsomisen voi suorittaa elokuvateatterissa tai vuokravideolta. Mikäli ruokailu tapahtuu kotona, ovat nämä kaksi toimenpidettä yleensä yhtäaikaiset. Lajiltaan elokuva voi olla mitä tahansa, kunhan se on puhuttu jollakin itämaisella kielellä. Aikojen saatossa on maan väestön vappuklassikoksi yltänyt ainoastaan ”Kung Fu Hustle”.

Seuraavana päivänä on ehdottomasti tarkoitus nousta myöhään - jos kyseinen päivä on sunnuntai, tulee jalkeille päästä enintään puoli tuntia ennen kirkonmenoja - ja olla saamatta aikaan yhtään mitään. Kerrotaan, että jo Eirikur Leifsson aikanaan tällä tavalla kunnioitti työn juhlaa. Kotiin kannettua tai kotona tehtyä ruokaa on yleensä varattu vähintään kahden päivän antimiksi, joten aterian sisällöstä ei tarvitse keskustella. Vuokra-DVD:n lisäominaisuudet on hyvä katsella läpi syöminkien aikana. Vaihtoehtoisesti voi katsella television uutisjuttuja kaupungin vappumarssista.

Jos ruokaa on kosolti tai jos osa vieraista on vappupäivän jälkeen yllättäen poistunut omiin elämiinsä, on innokkaimpien vapunjuhlijoiden mahdollista koettaa elättää itsensä juhlapäiväin tähteillä mahdollisimman pitkään.

Huomattakoon vielä, että islantilaisessa vapussa ei ole kyse varsinaisesta Valpurin päivästä, saksalaisesta pakanallisesta riitistä, joka vasta myöhemmin sidottiin yhdysvaltain vuoden 1886 yleislakon kunniaksi juhlittuun toukokuun ensimmäiseen päivään. Historia ei kerro, onko riittijuhla vain aikojen saatossa ja uskontojen temmellyksessä unohtunut vai eikö se koskaan ole maahan rantautunutkaan.

Vastineita: 0

Kirjoita vastine!